• ALTIN (TL/GR)
    2.517,08
    % 0,28
  • AMERIKAN DOLARI
    32,1937
    % 0,03
  • € EURO
    34,9948
    % -0,02
  • £ POUND
    40,9889
    % 0,06
  • ¥ YUAN
    4,4484
    % -0,10
  • РУБ RUBLE
    0,3561
    % 0,12
  • BITCOIN/TL
    2287336,451
    % 7,03
  • BIST 100
    10.739,57
    % 0,90

Finansal Analizin Temelleri Nelerdir?

Finansal Analizin Temelleri Nelerdir?

Finansal analizin temelleri ile işletmenin geçmiş çalışmalarındaki verileri ile geleceğe dönük finansal hedeflerindeki tutarlılık tespit edilebilmektedir. Şirketler mevcut finansal yapılarını korumak ve iyileştirmek için birtakım analizler yaparak çıkarımlarda bulunmalıdır. Bu yönde gerekli aksiyonların alınması için finansal analiz konusuna yoğunlaşmak gerekir.

Finansal Analiz Nedir?

Finansal analiz, bilinçli kararlar vermek için işletmeye ait finansal verilerin gözden geçirilerek tablo ve grafikler gibi veriler ışığında hedefe yönelik yorumlama yapma uygulamasıdır. Bu uygulama ile veriler gerçekçi bir bakış açısıyla değerlendirilir.

Finansal Analizin Temelleri

İşletmelerin bilanço, nakit akışı tablosu, gelir ve birikmiş karlar tablosu gibi verileri finansal analizin temel bileşenlerini oluşturur. Finansal analizin temelleri olan ekonomik ve finansal teşhislerle analiz için gerekli veriler toplanır.

1.     Gelir Tablosu

İşletmeye ait net gelir ve zararı gösteren gelir tablosu, kar marjları hesaplanarak oluşturulmaktadır. Brüt kar marjı, net ve faaliyet kar marjının hesaplanıp satışa bölünmesi ve ardından çıkan sayının 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Kar marjı yükseldikçe üründen alınan finansal verim artar.

2.     Bilanço

İşletmeler, bilanço analizi yaparak sermayenin ne şekilde kullanıldığını analiz edebilmektedir.

Finansal Analizin Temelleri Nelerdir?

Finansal Analizin Temelleri Nelerdir?

3. Nakit Akış Tablosu

Nakit akışı tablosu kullanılarak işletmenin ödeme gücü ölçülebilir. Bu tablo ile ödenmesi gereken borç ve giderler gibi yükümlülüklerin karşılanmasının ne ölçüde kolay olduğu görülebilmektedir. Toplam nakit akışının mevcut yükümlülüklere bölünmesiyle nakit akış oranı tespit edilir.

3.     Satış Tahmini Hesaplama

Oluşturulan mali tablo verileri ışığında işletmeler satış tahmini yapabilmektedir. Satış tahmini hesaplama ile gider ve satışlar değerlendirilerek doğru iş kararları alınmasını sağlar.

5. Birikmiş Kâr Tablosu

Birikmiş kâr tablosu ile elde edilen finansal gelirin işletmede kalan ve paydaşlara dağıtılan miktarı elde edilir. Bu tablo, işletme kârının başlangıcını, hissedarlara ödenen miktarı, net geliri gösterir.

Finansal Analiz Teknikleri Nelerdir?

Finansal analiz, hedeflenen finansal durumu gerçekleştirmek adına yapılması gereken çalışmanın ilerleyeceği temeli gösterir. Bunun yanı sıra çeşitli firmaların farklı dönemlerdeki finansal tablo verilerini standart bir zemine oturtarak karşılaştırma imkanı sunar.

İlk kez kredi kartı almadan önce bilmeniz gerekenleri yazımızda derledik. https://altinyorumlari.net/ilk-kez-kredi-karti-almadan-once/

Finansal analiz teknikleri farklı ölçekteki işletmeler için çeşitlilik gösterir. En sık tercih edilen finansal analiz yöntemleri şunlardır:

– Yatay Analiz (Karşılaştırmalı Tablolar Analizi)

İşletme içerisinde gerçekleştirilen yatay analizde farklı dönemlere ait mali tabloların verileri karşılaştırılır. Bu mukayese ile yaşanan değişimler belirlenerek çıkarımlarda bulunulur ve aksiyon alınır.

Karşılaştırmalı tablo analizi olarak da bilinen yatay analiz tekniğinde; karşılaştırılan zaman aralıklarının eşit olması gerekir. Aynı zamanda karşılaştırılan farklı dönemler içerisinde para biriminin aynı olması ve enflasyon oranının katılmaması gerekir.

– Trend Analizi (Eğilim Yüzdeleri Yöntemi)

Trend analizi tekniğini kullanabilmek için işletmenin en az 5 yıllık finansal bilgilerine ihtiyaç duyulur. Uzun süreçteki satış verileri değerlendirilerek endeks oluşturulmasını sağlar. Dinamik bir mali analiz türü olan trend analizi, genellikle tek başına yeterli gelmez.

– Dikey Analiz (Yüzde Yöntemi)

Dikey analiz, farklı bilanço kalemlerinin yüzdelik değerler esas alınmasıyla karşılaştırılması tekniğidir.

– Oran Analizi

İşletmeye ait birden fazla mali veri arasındaki bağı oran olarak karşılaştırma yöntemidir. Oran analizi, şirketin farklı dönemleri ya da diğer şirket ve sektörlerle mali olarak karşılaştırılmasına olanak sağlar.

Finansal Analizin Faydaları Nelerdir?

İşletmelerin ne durumda olduğuna ilişkin kapsamlı bilgi sağlayan finansal analizinin faydaları şunlardır:

·       İşletmeler finansal analiz yaparak gelir, yatırım getirisi, satış ve nakit akışları gibi verilerle performans değerlendirmesi yapabilir.

·       İşletmenin mevcut verimlilik ve karlılık durumu ortaya koyulur. Koyulan hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı tespit edilir.

  • İşletmeye ait geçmiş ve güncel verilerin ortaya koyularak analiz edilmesiyle geleceğe dair çeşitli öngörülerde bulunmak mümkündür. Şirkettin gelecek kazançları ve büyüme oranı hakkında hedef koymak, tahminde bulunmak için finansal analiz verilerinden faydalanılabilir.
  • Geçmiş ve mevcut performans verilerini değerlendirerek kıyaslama imkanı sunar. Karşılaştırılan veriler plan yapma ve karar verme süreçlerine etki eder.
  • İşletmeye ait vergi yükümlülüklerinin takibine yardımcı olur.
  • İşletmenin finansal başarısını ortaya koyar. Elde edilen veriler ve değerlendirmeler neticesinde gerekli tedbirlerin alınmasını sağlar
  • Finansal analizin sağladığı ödeme gücü, likidite, kârlılık, verimlilik gibi bilgiler bankaların kredi kararı vermelerinde rol oynar.
  • Analizde değerlendirilen ciro oranı verileri ile stok belirlenebilir, envanter doğru şekilde yönetilebilir.