• ALTIN (TL/GR)
    2.392,83
    % -1,72
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4019
    % -0,07
  • € EURO
    34,6662
    % -0,42
  • £ POUND
    40,5816
    % -0,59
  • ¥ YUAN
    4,4743
    % -0,09
  • РУБ RUBLE
    0,3483
    % 0,16
  • BITCOIN/TL
    1972340,737
    % -3,24
  • BIST 100
    10.045,74
    % -0,37

Altın Yatırımı Nasıl Yapılır?

Altın Yatırımı Nasıl Yapılır?

Altın yatırımı yapmak için tercih edilebilecek pek çok farklı yol ve altına dayalı finansal ürün bulunur. Bir yatırımcı, fiziki altına yatırım yapabilir yada altına dayalı kira sertifikası, BES, altın tahvili gibi ürünleri tercih ederek farklı avantajları deneyimleyebilir. Konuya ilişkin daha detaylı bilgiyi içeriğimizin devamında sizlerle buluşturuyoruz.

Altına Yatırım Ne Zaman Yapılmalı?

Tarihe bakıldığında Bretton Woods anlaşmasıyla dolar altına çevrilebilen tek para birimi olarak kabul edilmiştir. Bu anlaşma ile dolar-altın ilişkisi ortaya çıkmıştır. Bretton Woods anlaşmasının sonlanması ardından ise altın ve dolar fiyatı arasında negatif bir ilişki ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda doların değerini olumsuz etkileyen bir olay altının fiyatına pozitif etki yapar.

Kısacası yatırımcılar dolar değerinde düşüş yaşanacağına yönelik öngörülerinden emin olduklarında altına yatırım yapmayı tercih edebilirler. Çünkü doların düştüğü dönemde altına yönelik talep artar ve alım talepleri beraberinde etkili fiyat artışlarını getirir.

Vadeli Altın Sözleşmeleriyle Altın Yatırımı

Borsa İstanbul Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasasında dayanağı gram altın olarak açıklanmış türev araçlar üzerinden altın yatırımı yapmak mümkündür. Örneğin 1 kontrat karşılığında altın satışına veya alımına ilişkin sözleşme yapılabilir. Tercih edenler, VİOP piyasasında Haziran, Şubat, Nisan, Ekim, Ağustos, Aralık aylarında vadeli altın sözleşmeleriyle yatırım yapabilirler.

Yatırımcılar vadeli altın sözleşmelerini, bir öngörüye bağlı olarak alırlar. Bir yatırımcı eğer altın fiyatının kısa vadede artacağını düşünüyorsa kısa vadeli bir pozisyonda, uzun süre ardından artacağını öngörüyorsa uzun vadeli pozisyon kapsamında vadeli altın sözleşmesi edinir. Eğer altın fiyatı yatırımcının öngördüğü şekilde, öngördüğü vade çerçevesinde artarsa, kontrat büyüklüğü ile orantılı olacak şekilde altın artış farkı kadar kar elde eder.

Altın Tahvili ve Kira Sertifikasına Yatırım

Altın Yatırımı

Altın yatırımı yapmak isteyenler altın tahviline veya altına dayalı kira sertifikasına yönelebilirler. Hazine ve Maliye Bakanlığı ilk kez 2018’de altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç etmeye başlamıştır. Bu ürünler, yastık altı birikimlerin ekonomiye kazandırılmasını amaçlar ve bankalar aracılığıyla satışa sunulur. Altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikasını bankalardan alarak hem vergi muafiyetinden hem de 6 ayda bir ödenen senelik %2.40 faiz getirisinden yararlanılır.

Bireysel Emeklilik Fonuyla Altın Yatırımı

TL değer kaybının olduğu dönemlerde zarardan kaçınmak ve enflasyonun yüksek olduğu dönemde risksiz yatırım yapmak isteyenler, altına dayalı BES fonlarını tercih edebilirler.

Özellikle BES’e zorunlu şekilde katılması gereken çalışanlar, altına dayalı BES fonunu tercih ederek, birikimlerini altın cinsinden oluşturabilirler. Bu kapsamda TL değer kaybettiğinde bundan etkilenmez, enflasyondan korunur ve altının arttığı tarihlerde BES üzerinden etkili kar elde ederler.

Fiziki Altın Yatırımı

Altın Yatırımı

Altın Yatırımı

Fiziki altına yatırım yapmak için en pratik yol kuyumculardan altın almaktır. Kuyumcular, darphane tarafından basılan tam, yarım, çeyrek, Cumhuriyet altınlarını satışa sunar. Diğer yandan kuyumculardan İstanbul Altın Rafinerisi tarafından üretimi gerçekleştirilen sertifikalı, farklı büyüklüklere sahip külçe altınlar da satın alınabilmektedir.

Kuyumcudan, o gün açıklanmış olan güncel fiyatlar üzerinden gram, çeyrek, yarım, tam, külçe altın alımı gerçekleştirilebilir. Bu altınlar isteğe bağlı olarak kısa veya uzun vadede muhafaza edilebilir. Belirli bir vade ardından altın fiyatlarının artması halinde ise gerçekleştirilen fiziki altın yatırımından kar elde edilebilmektedir.

Altın Hesabında Yatırım

Altın yatırımı için kuyumculardan fiziki altın alımını tercih etmeyenler, altın hesabı üzerinden yatırım gerçekleştirebilirler. Birçok banka vadeli veya vadesiz altın hesabı açılışına imkan sağlamaktadır. Altın cinsinden birikim yapmak veya fiziki altınlarını güvenli biçimde saklamak isteyenler bankalardan altın hesabı oluşturabilirler.

Örneğin vadeli altın hesabı, açılışlarında belirtilen faiz oranı üzerinden faiz getirisi sunar. Altının değeri arttığında vadeli altın hesabındaki altınların değerlenmesi üzerinden birincil, faiz getirisi üzerinden ise ikincil bir kar elde edilir. Bu kapsamda sahip oldukları altınla kısa vadeli yatırımı hedeflemeyen, risksiz ve sürekli bir kazanç elde etmek isteyenler için ideal seçenek vadeli altın hesaplarıdır. Vadesiz altın hesapları ise altınları çalınma riskine karşı koruma altına alırken, sadece altın fiyat artışında kar elde etme imkanı sunar.