• ALTIN (TL/GR)
    2.396,13
    % -1,58
  • AMERIKAN DOLARI
    32,3862
    % -0,12
  • € EURO
    34,7201
    % -0,26
  • £ POUND
    40,5982
    % -0,59
  • ¥ YUAN
    4,4734
    % -0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3487
    % 0,28
  • BITCOIN/TL
    1967091,491
    % -2,47
  • BIST 100
    10.104,07
    % 0,21

Altını Değerli Kılan Özellikler Nelerdir?

Altını Değerli Kılan Özellikler Nelerdir?

Altını Değerli Kılan Özellikler Nelerdir? Altın yüz yıllardır insanoğlunun başta ticari amaçla olmak üzere farklı birçok alanda kullanmış olduğu bir madendir. Her ne kadar ticari kaygılar ön planda olsa da ziynet ve teknoloji gibi alanlarda da sıkça kullanılan altın her geçen sene para birimleri karşısında değerini artırmaktadır. Bunun temel sebebi altına olan talep olmakla birlikte doğal ve kaçınılmaz sonucu ise altının değerinin artmasıdır. Böylece hem yatırım aracı olarak hem de kullanım olarak altının insan hayatında geniş bir yeri vardır.

Altın nerede kullanılır sorusu altın alan, altın piyasasını takip eden ve altın kullananlar için önemli bir sorudur. Altın maden olarak aynı zamanda en iyi iletkendir. Yani elektrik ya da bilgi iletimi için en iyi kullanılabilecek olan bir metal olup bundan dolayı az miktarda da olsa kullanmış olduğumuz elektronik cihazlarda altın madeni yer almaktadır. Bu konu ile ilgili olarak çoğu ülkede hurda elektronik ürünlerin pazarı ciddi miktarlar oluşturmaktadır. Bununla birlikte altının işlenmesi, üzerine eklenen taşların değeri, yapılan işlemelerin kalitesi ve işçiliğin seviyesi sebebi ile değeri artmaktadır.

Altın Elementi Nedir ve Özellikleri?

Altın elementi doğada doğal olarak bulunabilen bir madendir. Çoğu zaman yer altında ve metrelerce derinlerde yer almasına rağmen depremler, seller ve başka doğal sebepler nedeni ile az miktarda da olsa yeryüzüne çıkmaktadır. Yeryüzüne çıkan altın madeni genelde gramlarla ifade edilecek seviyede olduğundan yağmur suları ve akarsular yardımı ile belirli havzalara sürüklenmektedir. Bundan dolayı doğada altın toplayan kişiler akarsular üzerinde elekler yardımı ile altın toplama işlemini yapmaktadırlar.

Altını Değerli Kılan Özellikler

Altını Değerli Kılan Özellikler

Altın elementi periyodik cetvelde AU olarak ifade edilmektedir. Kimyasal olarak incelendiğinde altının Atom numarası 79 dur. Altının yumuşak bir metal olması işlenmesine ve şekil almasına yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı sürekli kuyum ve takı işlerinde kullanılmaktadır. Doğada az bulunması ve ticarette belirli bir yerinin olması sebebiyle fiyat her geçen gün artmaktadır. Altının erime noktası 1.064 santigrat derecedir. Bununla birlikte asitlere karşı dayanıklı olması, doğada serbest halde bulunması, rengin sarı turuncu gibi canlı renklerden oluşması ve paslanmaması altının geçmiş zamanlardan günümüze kadar talep görmesi sebeplerindendir.

Altının Kullanım Alanları

Altın elektronikten takılara sağlıktan farklı birçok alana kadar yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğal olarak altının yüksek fiyatta olması bu kullanım alanları içinde az miktarda ya da yetecek şekilde kullanılmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte altının simya gibi önemli kimya alanlarında da kullanım söz konusudur. Altının kolay işlenmesi ve doğada yumuşak şekilde bulunması böyle yaygın bir alana etki etmesinde önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda paslanmaması sağlık ve elektronik alanında kullanılan temel bir maden haline gelmesine sebep olmuştur.

Dünyada tüm ülkelerde ortak değer gören altının bulunması için maden sahaları mevcuttur. Maden sahalarının yüksek maliyet gerektirmesi güvenliğin üst seviyede olması ve geniş alanlara hitap etmesinden dolayı herkes altın madeni açmamaktadır. Bununla birlikte altının değerini kullanarak kendilerine iyi bir gelecek hazırlamak isteyen insanlar da çoktur. Bu insanlar doğal yollarla gündüz öne çıkan altına ulaşmak için farklı yöntemler demektedirler. Dedektörler, kevgirler ve başka aletlerle altına ulaşmak için çokça çaba sarfeden insanlar mevcuttur. Hatta akarsu yataklarını derinlemesine inceleyerek altın ve çalışan insanların belgeselleri karşınıza çıkmış olabilir.

Altının Ekonomik Değeri Nedir?

Altını Değerli Kılan Özellikler

Altını Değerli Kılan Özellikler

Altının değeri dünya piyasalarında ons ile ifade edilmektedir. Bu ons değeri ise dolar üzerinden değerlendirilerek ülkelerin para birimlerine dönüştürülmektedir. Şu anda (Eylül 2020) altının gramı ülkemizde 1.020 lira civarında işlem görmektedir. Her ne kadar ara ara inişli çıkışlı bir grafik izlese de uzun vadede altının sürekli arttığı ve ülkelere talep gördüğü dünya piyasalarında ortaya çıkmaktadır. Özellikle dönemsel olarak ülkelerin kendilerini garantiye almak için altın depo oldukları bilinmektedir. Merkez bankalarının yer alan altınlar üzerinden para basıldı da unutulmamalıdır. Her ne kadar bazı durumlarda para basma işlemi farklılık gösterse de ülkelerin dünya bankalarının teminat olarak göstermeleri gereken bir miktar mevcuttur.

Altının çok farklı konularda bu şekilde talep görmesi altının değerini uzun vadede arttırmaktadır. Araştırmacıların laboratuvar ortamında altın üretmeye çalışsalar da altın yaygın kullanımı yüzünden piyasa değerinin düşmeyeceğini tahmin edilmektedir. Uzun vadeli olarak analistlerin düşüncesi altının yatırımcılara kaybettirmeyeceği yönündedir. Her ne kadar yatırım yapacağınız miktara göre yatırım tercihiniz değişse de altın için gelecek her zaman parlaktır. Yıllara göre altının değişim grafiği de bunu göstermektedir.

Altından Daha Değerli Maden

Altından daha değerli madenler her zaman için insanlara ilginç gelmiştir. Çünkü insanlar ellerine alıp yatırım yapabildikleri bir madenden daha değerli bir ürün öğrendiklerin de ister istemez ilgileri oraya yoğunlaşmaktadır. Buda insanların ilgisini çekmektedir. Altından daha değerli madenler genelde nükleer enerji için kullanılan ve farklı yönlerden altından daha üst seviyede olan madenlerdir. Bunlara örnek olarak;

  • Titanyum
  • Kaliforniyom
  • Rodyum
  • Kırmızı Elmas
  • Plütonyum

Verilebilir. Bu madenlerin bazılarının insan sağlığına zararlı olduğunu ve laboratuvar ortamlarında kullanılabilir hale getirildiğini unutmayın.